Kies een land
Nederland
Kies een regio
Kies verblijfsduur
Week
Midweek
Weekend
2 weken
Aantal personen
1 persoon
2 personen
3 personen
4 personen
5 personen
6 personen
7 personen
8 personen
Meer dan 9 personen

Beste souvenir van de Veluwe

13 augustus 2015

In 1998 bedacht Gerrit Rekers uit Vierhouten (dat ligt in het noorden van de Veluwe) een nieuw soort lekkernij: de Zwienekeutel. Deze chocoladetruffels zijn inmiddels op de Veluwe een populair souvenir geworden.

Zwienekeutels te koop

Rekers is natuurgids en –fotograaf en kreeg het idee voor deze bijzondere chocolaatjes naar eigen zeggen ‘’tijdens het werk’’. Het truffeltje wordt met de hand gemaakt bij bakker van Dongen in Nunspeet. Hoewel de keutels inmiddels worden verkocht bij tientallen campings, bungalowparken, hotels en dorpswinkels op de hele Veluwe moet Gerrit Rekers er niet aan denken dat de truffeltjes machinaal gemaakt zouden worden.

Witte keutels

In 2005 werd in de bossen bij Vierhouten een albino zwijntje gesignaleerd. Dit zwijntje kreeg de naam Sneeuwvlokje en inspireerde Gerrit Rekers om ook witte Zwienekeutels te gaan produceren.

Als u binnenkort op vakantie bent op de Veluwe bent gaat u natuurlijk een doosje Zwienekeutels bij een van de bakkerswinkels van Van Dongen halen. Maar als u zolang echt niet kunt wachten, geven we u hieronder het recept voor het beste souvenir van de Veluwe.

Recept voor Zwienekeutels

Benodigdheden: 125 gram roomboter , 125 gram poedersuiker, 1 vanillestokje, 50 ml slagroom, 250 gram pure chocolade en 100 gram cacaopoeder

Voorbereiding: laat de boter en de slagroom op kamertemperatuur komen, bekleed een platte schaal met bakpapier en maak alsvast ruimte in de vriezer zodat de platte schaal er in past

Recept: doe de boter, de poedersuiker, het merg uit het vanillestokje en de slagroom in een kom en mix het geheel tot een romige massa. Schep van dit mengsel onregelmatige bolletjes op de schaal. Zet de schaal een half uur in de vriezer. Breek vervolgens de chocolade in stukjes en smelt deze ‘’au bain-marie’’. Laat de gesmolten chocolade 5 minuten afkoelen en haal de schaal met bolletjes uit de vriezer. Wentel de roombolletjes eerst heel kort door de chocolade en vervolgens door de cacao.

Bewaar de Zwienekeutels tot gebruik in de koelkast!