Museum onder de grond

Het eerste ondergrondse museum ter wereld vindt u op de Veluwe. In het Museonder is een tentoonstelling ingericht waarbij je als bezoeker kennis maakt met alles water er onder het aardoppervlak leeft. Aan de hand van overblijfselen in de aarde kunt u ook heel goed zien wie of wat er vroeger heeft geleefd.

Het museum is in 1993 door Prins Claus geopend en werd direct geroemd voor de moderne aanpak waarop de voorwerpen werden getoond. De opening van het museum zorgde in die tijd voor een flinke stijging van het aantal bezoekers. In 2008 is het Museonder ingrijpend gerenoveerd. Tegenwoordig is er naast de vaste collectie een groot aantal kortlopende exposities.

Tot het middelpunt van de aarde

Bij een bezoek aan het Museonder daalt u letterlijk en figuurlijk langzaam af onder de grond, tot aan het middelpunt van de aarde. U kunt het wortelstelsel van een 135 jaar oude boom bekijken, botten en tanden van dieren zien die al duizenden jaren zijn uitgestorven en stenen vasthouden die dan het verhaal van hun herkomst vertellen. In het waterlaboratorium komt u van alles te weten over het grote belang van de enorme hoeveelheid water in de bodem van de relatief droge grond van de Veluwe.

Bent u binnenkort op vakantie op de Veluwe? Het Museonder is gevestigd in het Bezoekerscentrum in het hart van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit bijzondere museum is dagelijks geopend van 09.30 tot 17.00 uur. Van april tot en met oktober is het zelfs tot 18.00 uur open.

Een bezoek aan het Museonder is inbegrepen bij de prijs van een entreekaartje voor het Park.