Art deco op de Veluwe

Ten oosten van het Kootwijkerzand komt u, temidden van een bos- en heiderijk gebied, een uniek gebouw tegen. U waant zich in het decor van een Batman film als u het imposante Art-deco gebouw van voormalig zendstation Radio Kootwijk in het landschap ziet opdoemen.

Rond 1920 werd het gebouwd als onderkomen voor een zender die de radioverbindingen tussen Nederland en voormalige Nederlands Indië moest verzorgen. Na de onafhankelijkheid van de voormalige koloniën deed het zendstation dienst voor Scheveningen Radio, dat contacten onderhield met koopvaardijschepen over de gehele wereld. In 1998 kwam ook daar een einde aan en werd het zendstation ontmanteld.

Rijksmonument op de Veluwe

Het zendergebouw, tegenwoordig een rijksmonument, bleef leeg achter en kwam in handen van Staatsbosbeheer. Pas eind 2005 werd het vier kilometer lange hekwerk rond het terrein van het voormalig zenderpark verwijderd. Vanaf dat moment kregen wandelaars en fietsers na 80 jaar weer vrij toegang hadden tot dit stuk Veluwe, totaal 450 hectare groot.

Weids uitzicht over de heide

Ook het voormalige zendergebouw werd opengesteld voor het publiek. Als u een vakantiehuis op de Veluwe huurt is een bezoek aan Radio Kootwijk de moeite waard. De Zenderzaal van Radio Kootwijk is één van de meest imposante ruimtes van het gebouw. Het is een enorm hoge ruimte met een karakteristieke zwart-witte Art-Deco tegelvloer. Vroeger was deze ruimte gevuld met alle benodigde zendapparatuur om de via de lange golf naar Nederlands-Indië te zenden. Vanuit het gebouw wordt u verrast door het weidse uitzicht over de heide.