Burlende herten

Als de zomer op zijn eind loopt, in de maanden september en oktober, gaan de mannelijke edelherten op zoek naar een vrouwtje. Om de liefde te vinden gebruiken de edelherten hun lokroep. We noemen dit burlen. Daarnaast bakenen de herten met hun eigen urine hun terrein af en bepalen de oudste en sterkste herten in soms hevige gevechten wie de sterkste is.

Het burlen van de herten is een indrukwekkend geluid. Het klinkt als een bassige, langgerekt ‘’Oh’’ en vooral in het donker is het geluid bijna angstaanjagend. De vrouwtjes zijn er in ieder geval van onder de indruk. Als – soms na uren – duidelijk is wie het sterkste edelhert is krijgt hij als beloning een hele roedel hindes. In het voorjaar worden dan de sterkste jongen geboren.

Burltocht maken

Als u binnenkort op vakantie op de Veluwe bent is het een goed idee om tijdens een excursie op zoek te gaan naar burlende herten. U moet vroeg uit de veren, maar u zult iets heel bijzonders meemaken.

De Veluwe leeft

Jan Niebeek is geboren in Nunspeet op de Veluwe en is van jongs af aan gefascineerd door de prachtige natuur op de Veluwe. Hij kent de omgeving van zijn geboorteplaats op zijn duimpje en organiseert onder het motto ‘Zie, de Veluwe leeft’ de mooiste wandelingen. Deze zijn geschikt voor bedrijven, familiefeesten of verjaardagen. In september en oktober organiseert Jan ook Brons burltochten waarbij u op zoek gaat naar het oer geluid dat de nacht doet zinderen. Op de website Ziedeveuweleeft.nl leest u alle mogelijkheden.

Meer over edelherten

Edelherten zijn imposante dieren. Het mannetje kan een gewei meetorsen dat wel 10 kilo weegt. Op de Veluwe leven gemiddeld zo’n 2400 edelherten. De dieren zijn roodbruin in de zomer en grijsbruin in de winter. Een volwassen mannetje kan wel 225 kilo wegen terwijl een hinde zo’n 150 kilo weegt. Edelherten worden maximaal zo’n 16 jaar oud. In het vroege voorjaar verliezen herten hun gewei, maar dat is eind juli weer volgroeid aanwezig.