Drie onbekende musea op de Veluwe

Wanneer je dol bent op de Veluwe en daarnaast liefhebber van musea, is de kans groot dat je het Kröller Müller museum, Paleis het Loo of het Jachthuis Sint Hubertus al eens hebt bezocht. Deze musea zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers, maar het zijn zeker niet de enige musea die een bezoek waard zijn. 

In alleen de provincie Gelderland zijn meer dan 130 musea te vinden. Het zijn vaak musea die vanuit de passie van de oprichters zijn begonnen. Musea die je vanuit je vakantiehuis op de Veluwe prima kunt bezoeken. We hebben de drie opvallendste voor je verzameld.

1. Kattenmuseum Miauw
Dit museum in Apeldoorn herbergt de privéverzameling van de oprichters. Het zijn voorwerpen die de vorm hebben van een kat, of waar een kat op staat. Hierbij kun je denken aan kopjes en schotels, aanstekers, een salontafel, parasolvoet en parfumflesjes. Het museum is alleen op afspraak geopend.

2. Rokers Verzamelmuseum
Dit museum in Lunteren is ontstaan vanuit een grote verzameling sigarenbandjes, maar daar is het niet bij gebleven. In het huidige museum van Maarten en Miny Imminkhuizen vind je nu ook lege en volle sigaren en sigarettenblikjes, kistjes en doosjes.

3. Accordeonmuseum
In het Gelderse Malden, net even ten zuiden van Nationaal Park de Hoge Veluwe bevindt zich De Muse. Dit is het enige Accordeon- en Harmonica Museum in Nederland. In dit kleine museum krijgt de bezoeker een overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van de familie der ‘balg’ instrumenten. Naast accordeons, (mond)harmonica's, concertina's en bandoneons vind je hier ook speeldozen en kleine draaiorgeltjes.