Een ei hoort erbij

U staat er misschien niet bij stil, maar in Nederland eten we gemiddeld 185 eieren per persoon per jaar. Dat zijn 2 eitjes per week die we gekookt of gebakken eten en nog eens 1 tot 2 die verwerkt zijn in het andere voedsel dat we eten. Om aan al deze vraag te kunnen voldoen worden er in Nederland door leghennen meer dan 10 miljard eieren gelegd!

Centrum van de pluimveeteelt

Wilt u weten waar al deze eitjes vandaan komen? Het centrum van de Nederlandse pluimveeteelt ligt in het zuiden van de Veluwe in Barneveld. Barneveld gaf zijn naam aan het kippenras de Barnevelder dat zijn oorsprong heeft in het dorp. De Barnevelder wordt gewaardeerd om de hoge kwaliteit van eieren en vlees. In het dorp is iedere donderdag een speciale eiermarkt. Hier wordt nog altijd de landelijke prijs van de eieren vastgesteld.

Nederlands Pluimveemuseum

Wilt u tijdens uw vakantie op de Veluwe wat meer te weten komen over Nederlandse kippen? In Barneveld staat ook het Nederlands Pluimveemuseum. Hier wordt de geschiedenis van kip en ei op een unieke manier in beeld gebracht. U ziet hoe de pluimveehouderij zich heeft ontwikkeld van kleine kippenhokken op het erf tot moderne, diervriendelijke huisvestingsvormen. U kunt antieke broedmachines bekijken en met een beetje gelukt ziet u hoe een kuikentje wordt geboren!
In het museum is ook een veilinglokaal uit 1930 gevestigd. Hier kunt u zelf meebieden op leuke artikelen uit de museumwinkel.

Meer dan 20 kippenrassen

In de grote hoendertuin kunt u meer dan 20 hoenderrassen bewonderen die vaak fraai gekleurde veren hebben. Natuurlijk is hier ook de Barnevelder te zien. Direct naast de hoendertuin is een speeltuin voor de kleintjes waar de ‘’wipkip’’ natuurlijk niet ontbreekt!
Voor jong en oud
U kunt in het museum ook een kopje koffie drinken of een kijkje nemen in de museumwinkel. Het Pluimvee Museum en de hoendertuin zij goed toegankelijk voor rolstoel gebruikers.