Geschiedenis van Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe werd gesticht in 1935, dit jaar precies 80 jaar geleden. De familie Kröller-Müller was de eigenaar van een 9000 hectare groot jachtterrein in de buurt van Apeldoorn dat zij vanaf 1909 in delen hadden gekocht. Aan het begin van de jaren ’20 lieten zij het terrein omheinen en zo lagen de contouren van het huidige Nationaal Park de Hoge Veluwe vast.

Jagen op de Veluwe

Anton Müller was een fanatiek jager en wilde het gebied gebruiken voor de jacht op herten en zwijnen. Hij liet voor de jacht ook moeflons en zelfs kangoeroes naar Nederland verschepen. Anton en Hélène Kröller-Müller waren zeer succesvol in zaken en besloten bij het verworven jachtterrein het Jachthuis Sint Hubertus te bouwen. Hélène was kunstverzamelaar en speciaal voor haar werd op hetlandgoed begonnen met de bouw van een museum.

Kröller-Müller museum

Tijdens de crisis van de jaren ’30 ging het zakelijk steeds minder goed met de familie Kröller-Müller. Het beheer en onderhoud van het park kon niet langer worden betaald en uiteindelijk doneerde de Nederlandse overheid een bedrag van 800.000 gulden aan een stichting die daarmee het park van Kröller-Müller kocht. De overheid kreeg in ruil de kunstcollectie van mevrouw Müller en bouwde het museum af; het Kröller-Müller Museum.

Het park en museum werden in de jaren erna een van de populairste bestemmingen van ons land voor vakantie en dagtrips. En dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Wilt u ook het Nationaal Park de Hoge Veluwe ontdekken? Huur dan een mooi vakantiehuis van Vakantieveluwe.com