Gratis fietsen op de Veluwe

Laurens Maria Hendrikus Schimmelpennink was in het midden van de jaren ’60 een van de bekendste leden van Provo. Deze beweging wilde op ludieke wijze de gevestigde autoriteiten provoceren. Schimmelpennink was uitvinder en leverde de ingrediënten voor de beroemde rookbom die werd afgestoken tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus in maart 1966.

Maar Laurens Schimmelpennink was ook de drijvende kracht achter het zogenaamde Witte Fietsenplan. Het idee was dat overal in het land collectieve fietsen zouden worden neergezet die gratis gebruikt konden worden. Als gemeenteraadslid van Amsterdam probeerde hij dit plan voor de stad in 1967 te realiseren, maar hij kreeg onvoldoende steun.

Het witte fietsenplan

Toch werd het idee van Schimmelpennink in 1975 opgepakt door de beheerders van Nationaal Park de Hoge Veluwe. In dat jaartal begon het park met 50 fietsen. Het werd een groot succes, want tegenwoordig rijden er maar liefst 1800 witte fietsen over de Veluwe. Als ze niet rondrijden, zijn ze te vinden in de speciale fietsenstallingen bij het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis Sint Hubertus, het Marchantplein en bij de 3 ingangen van het park.

Hoe werkt een witte fiets op de Veluwe?

Heeft u vakantiehuis gehuurd op de Veluwe en wilt u wel eens zo’n Witte Fiets proberen? Bij de fietsenstalling kunt zelf een Witte Fiets pakken. Zodra je deze weer in een stalling zet, mag een andere bezoeker van de fiets gebruik maken. De fietsen zijn dus niet te reserveren en ook niet op slot te zetten. Wilt u onderweg pauzeren en weer op de fiets verder, dan zijn er ook Blauwe Fietsen te huur naast het Bezoekerscentrum.  

Of u huurt een  bij een van de fietsenmakers in Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Bij Geerts Tweewielers in Otterlo zijn ze zelf gespecialiseerd in E-bikes en elektrische scooters. Die hadden ze in de tijd van de Provo nog niet!