Harderwijk op de Veluwe

Bij de naam Harderwijk denken veel mensen direct aan het Dolfinarium. Begrijpelijk, want het is het enige dolfinarium in Nederland en is al sinds 1965 geopend voor publiek. Maar Harderwijk is meer dan deze bijzondere dierentuin.

Historische Hanzestad

Harderwijk is een van de Hanzesteden met een rijk verleden. Al in de 14e eeuw was het een belangrijke havenstad aan de Zuiderzee en tussen 1658 en 1811 had Harderwijk een universiteit. In de 20e eeuw was Hardwijk een garnizoensstad met drie grote kazernes en er huisden tot 1996 verschillende legereenheden. De geschiedenis van de stad is nog altijd terug te vinden in de vele monumenten, de oude pleinen en de pittoreske straatjes.

Aan de rand van de Veluwe

Harderwijk ligt aan de rand van de Veluwe. U kunt in de omgeving dan ook eindeloos wandelen en fietsen. Aan de oostkant van de stad begint het Harderwijkse bos. Dit bos staat vol met grove dennen waartussen steeds meer loofbomen groeien. Het bos is het thuis van veel dieren: reeën, eekhoorns, vossen, konijnen, vleermuizen en dassen. U vindt er ook reptielen bijvoorbeeld de hazelworm en de hagedis. Ook de lucht boven het bos is drukbevolkt. U kunt er o.a. de koolmees, pimpelmees, staartmees, zwarte mees, goudvink, appelvink, vink, grote bonte specht, zwarte specht, groene specht, vlaamse gaai, ekster, havik, buizerd, sperwer en wespendief tegenkomen.

Als u een vakantiehuis op de Veluwe huurt hoort een bezoek aan Harderwijk zeker op uw programma!