Havenstad op de Veluwe

Vestingstad Elburg aan het Veluwemeer is de stad met de meeste monumenten per vierkant meter in Nederland. Het was ooit een welvarende Hanzestad aan de Zuiderzee met een haven vol houten vissersschepen (botters) waarmee in het voormalige IJsselmeer werd gevist. Tegenwoordig is het een van de meest bezienswaardige oude stadjes van Nederland.

Wandelroutes in Elburg

Zowel in als rond Elburg kunt u heerlijk wandelen. Met de historische stadswandeling die zo’n anderhalf uur duurt maakt u kennis met de belangrijkste monumenten van de stad. Of maak een bijzondere wandeling door het havengebied van Elburg. Het Elburger Landgoederenpad voert u langs de mooiste plekjes rond de stad.

Winkelen in Elburg

In het oude centrum van Elburg vindt u geen strakke winkelpuien met schreeuwende neonreclame’s, maar trapgevels en keitjesstopen. Winkelpanden zijn in een aantal gevallen eeuwenoud en het winkelaanbod is gevarieerd en bijzonder.

Botterdagen in Elburg

Tijdens het tweede weekend van september staat Elburg in het teken van de Open Monumentendag en de Botterdagen. In de historische binnenstad zijn optredens en kunnen veel monumenten bezocht worden. Tientallen botters uit heel Nederland komen dat weekend naar Elburg en op sommigen kunt u ook een rondvaart maken. Het evenement trekt de twintig en dertigduizend bezoekers uit het hele land.

Heeft u een vakantiehuis op de Veluwe gehuurd? Dan is een bezoekje aan Elburg meer dan de moeite waard!