Het Ereveld bij Loenen

Loenen ligt tussen Apeldoorn en Arnhem in het hart van de Veluwe. Loenen is rijk aan natuur en bezienswaardigheden. Vooral in de zomer bruist het dorp als er allerlei activiteiten worden georganiseerd zoals het Schaapscheerdersfeest, de Lammetjesdag, het NK Gatgraven en de grote Pony- en paardenmarkt.

Oorlogsslachtoffers op de Veluwe

Loenen is landelijk bekend vanwege het Ereveld. Een paar kilometer buiten het dorp is op 18 oktober 1949 door prinses Wilhelmina een erebegraafplaats geopend. Het is een plek waar Nederlandse oorlogsslachtoffers een waardige laatste rustplaat vinden.

Het gaat om oorlogsslachtoffers die op verschillende plaatsen en onder uiteenlopende omstandigheden sinds 8 mei 1940 zijn omgekomen. Het zijn militairen uit de meidagen van 1940, krijgsgevangenen, verzetsstrijders, slachtoffers van bombardementen, joden, Engelandvaarders, onderduikers en concentratiekampslachtoffers.

Rondleidingen op het Ereveld

Bent u binnenkort op vakantie in een huisje op de Veluwe? Dan is een bezoek aan het Ereveld een indrukwekkende ervaring. In het voorjaar en in de zomer organiseert de Oorlogsgravenstichting onder begeleiding van ervaren gidsen rondleidingen op het Ereveld. U maakt een wandeling en hoort verhalen over de slachtoffers die achter de stenen verborgen liggen. De rondleidingen vinden plaats om 11.00 uur op iedere eerste en laatste zondag van de maand. Ook kinderen zijn welkom.