Hoeveel zwijnen zijn er op de Veluwe?

Gaat u binnenkort op vakantie in een huisje op de Veluwe? Dan is de kans best aanwezig dat u een Wild Zwijn … in het wild ziet! Op de Veluwe leven volgens faunabeheer Gelderland bijna 6000 wilde zwijnen. Door de zachter winters van de laatste jaren is er voldoende voedsel te vinden en kon de populatie flink groeien. Best bijzonder voor een dichtbevolkt land als Nederland.

Nozems van het bos

Wilde zwijnen worden wel de nozems van het bos genoemd. Het zijn vrijgevochten, zelfbewuste dieren die overal rondstruinen waar ze voedsel kunnen vinden. Ze eten bijna alles. Ze lusten niet allen eikels, wortels en knollen. Ook insecten en zelfs kleine knaagdieren staan op het menu. Ze zijn ook bijzonder schuw. Zodra ze onraad of mensen bespeuren zijn ze direct in het bos verdwenen.

Voorouder van de varkens

Wilde zwijnen zijn eigenlijk de voorouders van onze ‘gewone’ varkens. In het voorjaar worden de biggetjes (frislingen) geboren. Een zeug krijgt tot wel 7 jongen tegelijk. Jonge zwijntjes hebben een gestreepte vacht. Vrouwtjes leven samen in groepen (rotten) met hun biggetjes en de biggetjes die het jaar ervoor geboren zijn. Mannetjes (keilers) leven alleen en hebben flinke slagtanden.

Rustig rijden in bosrijke omgeving

Een volwassen wild zwijn kan meer dan 100 kilo wegen. Geen pretje als u daarmee een aanrijding krijgt. Als u op vakantie in een huisje op de Veluwe bent en u gaat met de auto onderweg, wees dan alert. Vooral in de vroege ochtend of aan het begin van de avond, als de zwijnen actief zijn, is het verstandig om vooral in bosrijke gebieden rustig te rijden!