Jakhals op de Veluwe

Op de Veluwe staan tientallen zogenaamde cameravallen. Deze camera’s staan verstopt in het groen en maken jaarlijks miljoenen foto’s van plekken waar wild samenkomt. Zo wordt geregistreerd hoe de dieren leven. De foto’s worden door vrijwilligers en jachtopzieners in het park beoordeeld en verwerkt.

Goudjakhals op de Veluwe

Zo’n speciale camera heeft deze week een heel bijzondere foto gemaakt. In nacht van 19 februari werd een zogeheten goudjakhals vastgelegd. Zo’n goudjakhals of goudwolf komt normaal gesproken alleen voor in Noord-Afrika, het Midden Oosten, Zuid Azië en de Balkan. De laatste jaren komen er berichten uit Duitsland en de Baltische staten dat ook daar het dier is gesignaleerd. Het lijkt erop dat de klimaatverandering hier de oorzaak van is.

Verschillende deskundigen uit binnen- en buitenland hebben bevestigd dat het dier op de foto uit de Veluwe echt een jakhals is. Het is nog niet bekend of het dier uit gevangenschap is ontsnapt of daadwerkelijk uit Duitsland naar de Veluwe is gelopen. Deze ‘’Canis aureus’’ is in ieder geval iets groter dan een vos, maar kleiner dan een wolf. Goudjakhalzen eten konijnen, knaagdieren, vogels, eieren en bessen.

Niet gevaarlijk voor mensen

Het is nog niet bekend hoe de jakhals naar Nederland is gekomen. Mogelijk is hij ontsnapt of uitgezet, maar het kan ook zijn dat hij zelf naar Nederland is gewandeld. Goudjakhalzen zijn niet gevaarlijk voor mensen. Het zijn erg schuwe dieren die vooral ’s nachts actief zijn.

De kans dat u een goudjakhals tijdens uw vakantie op de Veluwe tegenkomt is erg klein, maar u weet natuurlijk nooit…