Jonge zwijnen kijken op de Veluwe

In Nederland waren wilde zwijnen rond 1830 volledig uitgestorven. Dankzij Prins Hendrik, die de dieren aan het begin van de 20e eeuw in Het Loo liet uitzetten, maakt u nu weer kans om tijdens uw vakantie op de Veluwe deze bijzondere dieren tegen te komen.

Wilde zwijnen op de Veluwe

In het vroege voorjaar maken de zeugen een heuse kraamkamer. Ze graven een kuil en bedekken de bodem met gras en mos. Zeugen kunnen tot wel 12 jongen per keer krijgen. Deze ‘’frislingen’’ worden, na een draagtijd van 115 dagen, tussen maart en juni geboren. Als de eerste worp vroeg in het voorjaar is, kan een zwijn in hetzelfde jaar nog een keer jongen krijgen.
De moeder blijft met haar jongen in haar kraamkuil terwijl de vader er alleen op uit trekt. Om haar jonge biggen te voeden, gooit moederzeug haar rond de 80 kilo zware lijf een paar keer per dag op een kant. Als u geluk heeft, ziet u dit bij een wildexcursie op de Veluwe voor uw ogen gebeuren. De biggen stormen dan als een wilde horde op de tepels af.

De jonge dieren hebben de eerste vijf maanden van hun leven een vacht met lichte, horizontale strepen. Boswachters op de Veluwe noemen dit hun pyjama. Een jaar lang leven de jongen dichtbij hun moeder.

Hoe kan ik jonge zwijnen op de Veluwe zien?

Bent u dit voorjaar op vakantie op de Veluwe en wild u jonge zwijnen in het wild zien? Zwijnen hebben een uitstekende neus. Ze kunnen u al op honderden meters afstand ruiken. Als u kans wilt maken om zwijnen te spotten zijn dit de belangrijkste tips

Wildspot tips voor de Veluwe

1. Ga op tijd
De meeste kans om zwijnen te zien is ’s morgens vroeg of tegen de avond, als het rustiger in het bos is.
2. Ga te voet.
Wild spieden vanuit een auto of zelfs vanaf de fiets zal niet snel lukken.
3. Draag geen opvallende kleding
Een roze jas of een knalgele rugzak wordt zelfs door de slechtziende zwijnen op grote afstand waargenomen.
4. Neem een verrekijker mee
De kans dat u zwijnen van heel dichtbij ziet is klein. Met een goede kijker is de kans groter. Blijf vooral stil staan als u wild heeft gespot
5. Draag geen parfum
Zwijnen kunnen uitstekend ruiken en uw eau de toilette blijft zeker niet verborgen