Kleinste oorlogsmuseum van Nederland

Net ten zuiden van Apeldoorn, aan de rand van de Veluwe, ligt Beekbergen. In dit gezellige dorp met haar 15e-eeuwse dorpskerk en iets meer dan 4000 inwoners zijn een groot aantal bungalowparken en campings te vinden. In de Dorpstraat (met één s!), de belangrijkste winkelstraat van Beekbergen kun je prima terecht voor een drankje of een ijsje op het terras. Ook tijdens de gezellige Veluwse Avondmarkt op een aantal donderdagavonden in de zomermaanden is het gezellig druk in het centrum.

Collectie ’40-‘45

In 1996 vindt de toen 7-jarige Sebastiaan Broere uit Beekbergen een helm uit de Tweede Wereldoorlog op de zolder van zijn opa en oma. Zijn vondst wordt het begin van wat nu bekend is als het kleinste oorlogsmuseum van Nederland. In de jaren na zijn vondst gaat Sebastiaan samen met zijn vader op zoek naar nog meer herinneringen uit de periode ‘40-‘45. Ze bezoeken beurzen, vlooienmarkten en musea en langzaam groeit de collectie die wordt tentoongesteld onder de naam ‘’Collectie ’40-‘45’’ in de monumentale schuur naast het woonhuis van Sebastiaan en zijn vader.

De collectie groeide ook in de jaren erna stevig door en in april 2011 wordt een deel van het woonhuis ook gebruikt om alle spullen te laten zien. Het museum is in de periode mei tot en met augustus iedere zaterdag geopend van 10 tot 17 uur. U bent van harte welkom op de Dorpsstraat nummer 15. En mocht u zelf op zolder nog een bijzonder voorwerp uit de Tweede Wereldoorlog hebben liggen… vader en zoon Broere zijn u er dankbaar voor!