Wie kent er niet de bekende kunstenaarsdorpen Bergen, Laren en Oosterbeek? Aan het begin van de vorige eeuw trokken grote groepen kunstenaars om in deze dorpen kunstenaarskolonies te stichten en er met elkaar over kunst te spreken en kunst te maken.
Maar ook op de Veluwe is zo’n echt kunstenaarsdorp te vinden. Nunspeet trok aan het eind van de 19e eeuw een groep kunstenaars die – in tijden van industriële revolutie – nog de ongerepte natuur zochten.
Als snel vormden zij een echte kunstenaarskolonie. Uiteindelijk hebben meer dan honderd beeldende kunstenaars tussen 1885 en 1950 in deze regio gewerkt. Bekende kunstschilders van de
Noord-Veluwe zijn Herman van der Weele, Arthur Briët, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van
Vuuren, Ben Viegers, Jos Lussenburg en Chris ten Bruggen Kate. Net zoals de schilderijen van
de andere kunstenaarsdorpen vinden de schilderijen van de Veluwse impressionisten gretig aftrek
in de steden en zelfs in Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten.
Ondernemer Herman van Ree begon rond 2005 met het verzamelen van schilderijen
van kunstenaars van de Noordelijke Veluwe. Hij stelde een website samen en verzamelde steeds meer informatie over de kunstenaars en schilderijen van de Veluwe. Van Ree ontdekte toen ook dat Nunspeet een rijk verleden als schilders dorp kent.
Met een belangrijke financiële bijdrage heeft Herman van Ree uiteindelijk de bouw en exploitatie van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet mogelijk gemaakt. Op 31 oktober 2014 werd het museum officieel geopend en meer dan 60 vrijwilligers zorgen ervoor dat het museum dagelijks bezocht kan worden.
Liefhebbers van impressionistische schilderkunst en regionale geschiedenis vinden in het museum prachtige werken waarop vele mooie plekken op de Veluwe in beeld zijn gebracht. Naast de vaste collectie vindt u in het Noord-Veluws Museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van specifieke kunstenaars of bepaalde thema’s.
Bezoekers van het museum kunnen ook een kunsthistorische fietsroute kopen. Zo kan men zien
waar de ateliers van de kunstenaars stonden, waar ze woonden en op welke plekken ze schilderden.