Lekkernijen van de Veluwe

Liefhebbers van lekker eten en drinken komen graag naar de Veluwe. In vrijwel ieder dorp en iedere stad kunt u heerlijk genieten van een gezellig drankje op een terras of uitgebreid genieten van een lunch of diner. En wist u dat er in de provincie Gelderland maar liefst 7 restaurants zijn die een of meer Michelin sterren hebben. Restaurant De Leest in Vaasen is zelfs bekroond met drie sterren. In Harderwijk, aan de rand van de Veluwe vindt u, in een voormalig kloosgter, restaurant de Basiliek met een ster en even verderop in de oude binnenstad ligt restaurant ’t Nonnetje met maar liefst twee Michelin sterren.

Op zich is het niet vreemd dat u op de Veluwe zo goed kunt eten. Op en rond de Veluwe loopt het mooiste wild rond en groeien de heerlijkste groenten en fruitsoorten. De chefkoks in de vele restaurants gebruiken dan ook graag lokale producten.

Typische lekkernijen van de Veluwe

Als u op vakantie op de Veluwe bent kunt u genieten van diverse hartige en zoet lekkernijen die typisch voor de streek zijn. Neem gerust wat mee naar huis om thuis nog even na te genieten van uw verblijf!

Top 3 van specialiteiten van de Veluwe

1 Arnhemse meisjes
Deze ovale, hardgebakken koekjes van bladerdeeg zijn rijkelijk met suiker bestrooid. De schrijver Roald Dahl was na een bezoek aan Arnhem zo onder de indruk van de koekjes dat hij het recept heeft opgenomen in zijn kookboek ‘’Roald Dahl’s Revolting Recipe cookbook’’

2 Veluwse heidehoning
Het is de enige najaarshoning van Nederland. In de tijd dat de heide bloeit mag de imker – met speciale toestemming – zijn kasten op de Veluwse heide zetten. De geur is sterk en de kleur bijna rood.

3 Naeghelholt
Dit gedroogde rundvlees is heerlijk op brood en wordt gemaakt van het vlees van Brandrode runderen. Het zijn vriendelijke, rustige dieren met een diep donkerrode kleur en een klein wit vlekje tussen de ogen (de kol).