Meer uit de ijstijd op de Veluwe

Tussen de dorpen Uddel en Garderen ligt, aan de weg van Harderwijk naar Apeldoorn een meer van ongeveer 200 bij 300 meter. Het meer ligt midden op de zandgronden van de Veluwe, ver boven het grondwaterniveau van dit gebied en maar liefst 24 meter boven zeeniveau.

Voor een natuurlijk meer is dat erg bijzonder, zeker in een gebied met zandgrond. Je zou verwachten dat het water direct door het zand zou wegzakken, maar dat gebeurt niet.

Pingoruïne

Het geheim achter het Uddelermeer is te vinden in de laatste ijstijd. In die periode ontstonden, door de continue aangroei van ondergronds ijs, heuvels in het gebied waar nu de Veluwe ligt. Als de heuvel ver boven de grond uitgroeide werd het ijs in het binnenste van de heuvel opgewarmd door de zonnestraling en kon de heuvel barsten. Hierdoor ontstond een krater dat zich met water vulde. Dit wordt in de geologie een Pingoruïne genoemd.

Het Uddelermeer is een Pingoruïne die zo’n 13.000 jaar geleden is ontstaan. In het midden is het meer maar liefst 17 meter diep en de duizenden jaren oude krater zorgt ervoor dat het water niet wegzakt.

Hoe kom ik bij het Uddelmeer?

Het meer zelf ligt in gemeente Apeldoorn, maar het restaurant dat op het meer uitkijkt ligt in de gemeente Ermelo. Bij het restaurant kunt u ook parkeren.

Met de fiets is het meer gemakkelijk vanuit Garderen of Uddel te bereiken: wanneer u van Garderen naar Uddel fietst komt u er vanzelf langs. Vanuit Garderen is het ongeveer vier kilometer en vanuit Uddel twee kilometer. Nog leuker is het om vanaf kasteel Staverden over de Uddelermeerweg langs de Staverdense Beek naar het Uddelermeer te rijden.

Bezoek het winkeltje!

Naast Restaurant ‘’Uddelermeer’’ is een piepklein winkeltje dat werkelijk uitpuilt van de de spullen. Hier kunt u heerlijk snuffelen tussen de kleding, serviezen, Tiffany lampen, bijzondere klokjes, hoeden en petten…. U kijkt uw ogen uit in ’t Winkeltje Uddelermeer