Mooiste bezienswaardigheid op de Veluwe

In het noorden van Natuurpark de Hoge Veluwe, tussen Otterlo en Hoenderloo, ligt het jachthuis Sint Hubertus. De plek is gekozen door mevrouw Kröller-Müller. Zij wilde op hun pas verworven landgoed een buitenhuis realiseren en vroeg de toen al beroemde architect Berlage om het huis, de inrichting en de tuin ontworpen. Zelfs de brug bij het jachthuis werd door hem ontworpen.

In 1915 werd begonnen met de bouw van het Jachthuis of Jachtslot Sint-Hubertus. De bouw duurde 5 jaar en er werd in die periode enorm veel geld besteed aan materialen en mankracht. De familie Kröller-Müller was rijk en had de architect Berlage de vrije hand gegeven om het Jachthuis en de omgeving een unieke vormgeving te geven.

Uiteindelijk bemoeide het echtpaar Kröller-Müller zich tijdens de bouw toch voortdurend met de ontwerpen. Dit leidde tot groeiende ergernis bij Berlage. Toen het verzoek kwam om – terwijl het Jachthuis zo goed als klaar was – nog een serre aan het gebouw toe te voegen gaf Berlage zijn opdracht terug en werd het afronden overgenomen door Henry van de Velde.

Uniek kunstwerk op de Veluwe

Het hele gebouw is opgetrokken uit baksteen en leisteen. In het interieur zijn alle zaken op elkaar afgestemd. Van de lampen, de meubels tot het bestek; alles in tot in detail door Berlage bedacht en uitgevoerd. Het gebouw zelf heeft met de twee enorme zijvleugels de vorm van een hertengewei en op de toren in het midden staat een kruis afgebeeld. Daarmee wordt bewust verwezen naar de legende van Sint Hubertus.

Jachthuis Sint Hubertus bezoeken

Het Jachthuis is voor liefhebbers van architectuur en kunst beslist de mooiste bezienswaardigheid op de Veluwe. In 2012 is het Jachthuis en de tuin grondig gerestaureerd en tegenwoordig kunnen de 5 belangrijkste vertrekken van het Jachthuis bezocht worden onder begeleiding van een gids. Tijdens de rondleiding hoort u het verhaal van de geschiedenis, de architectuur en de kunst in het huis. U bent verplicht om vooraf een kaartje voor een bepaald tijdstip te reserveren.