Mooiste dorp van de Veluwe

De provincie Gelderland is niet voor niets een van de meest populaire vakantie provincies van ons land. Of u een dagje wilt shoppen in een grote stad, eindeloos wilt wandelen of fietsen door de natuur of een indrukwekkend museum wilt bezoeken… Gelderland heeft het allemaal.

Een groot deel van de provincie wordt gevormd door de natuur van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. De grote steden Apeldoorn en Arnhem liggen aan de rand van de Veluwe. In het natuurpark zelf liggen een aantal prachtige dorpen die u bij uw vakantie op de Veluwe zeker even moet bezoeken. Wij zetten de drie mooiste op een rij.

De drie mooiste dorpen van de Veluwe

Loenen
Loenen ligt aan de oostzijde van de Veluwe tussen Apeldoorn en Arnhem. Het is een dorp dat al genoemd wordt in documenten uit 838. Het is tegenwoordig een uitgestrekt dorp zonder een echte dorpskern. Maar er is van alles te beleven en te bekijken in Loenen. Er is een uitgebreid aanbod van winkels en kunstliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de beeldentuin van Galerie ’t Arthuus. In en rond het dorp zijn verschillende oorlogsmonumenten en het Ereveld is een begrip. Hier liggen bijna 4000 oorlogsslachtoffers begraven. Het dorp is omringd door een schat aan natuurschoon. Bezoek de schaapskooi op de Loenermark of ontmoet de ruige Schotse Hooglanders in de Imbos.

Hoenderloo
Halverwege de 19e eeuw vestigden zich de eerste inwoners in Hoenderloo. Zij bouwden armoedige plaggenhutten. Dominee Heldring zette zich in voor de leefsituatie van de inwoners van Hoenderloo en zorgde met het slaan van een waterput voor de aanvoer van drinkwater. Het elektriciteitsmuseum in Hoenderloo is een bezoek waard. Hier ziet u hoe de eerste elektriciteitscentrale van Nederland eruit ziet. Hoenderloo heeft ook een van de drie ingangen van het Nationaal Park.

Beekbergen
Beekbergen ligt net ten zuiden van Apeldoorn aan de rand van de Veluwe. Beekbergen is al ontstaan in de 11e eeuw en heeft een rijke historie met een groot aantal mooie rijksmonumenten. Vooral in de zomermaanden vinden er veel activiteiten plaats waaronder de Veluwse avondmarkt die in juli en augustus iedere donderdag wordt gehouden. Natuurliefhebbers komen rond Beekbergen aan hun trekken. Uitgestrekte bossen, heidvelden en graslanden met houtsingels kunnen het beste te voet of met de fiets ontdekt worden.

Vakantie op de Veluwe

Krijgt u al zin in een ontdekkingstocht in de mooiste dorpen van de Veluwe? Kies dan nu een vakantiehuis uit ons aanbod van meer dan 180 comfortabele vakantiehuizen op de Veluwe.

De Veluwe is gekozen tot tweede mooiste natuurgebied van Nederland