Paardrijden op de Veluwe

De Veluwe is mischien wel het meest bekend als wandel- en fietsparadijs, maar heeft ook honderden kilometers aan goed onderhouden ruiterpaarden. De grote afwisseling in landschap, de rustige wegen en de vele maneges maken de Veluwe een ideale bestemming voor paardrijders.

Routes in het Nationale Park

Anton en Helene Kröller-Müller, de oprichters van het Nationale Park de Hoge Veluwe, reden graag op hun paarden door hun park. Ook nu is dat nog goed mogelijk. In het Nationale Park is een ruiterpaardenstelsel uitgestippeld van zo’n 45 km. Met handige knooppunten kunt u uw eigen route uitstippelen. Bij een van de drie ingangen Otterlo, Hoenderloo of Schaarsbergen kunt u uw rit beginnen. De kans dat u in de vroege ochtend of aan het eind van de dag wild ziet is erg groot. Edelherten, wilde zwijnen, moeflons en reeën vluchten minder snel weg als zij mensen te paard zien.

Lange afstand route voor ruiters

In 1996 besloot een aantal enthousiaste ruiters een stichting op te richten om het paardrijden op de Veluwe te bevorderen. Met subsidie van de overheid en de medewerkingen van grondbezitters wist Stichting Veluwe Trail ruim 500 kilometer aan ruiterpaden te bewegwijzeren. De Veluwe Trail kent een hoofdroute van zo’n 160 km die loopt vanuit Apeldoorn via Vaassen, Epe, Vierhouten, Ermelo, Garderen, Elspeet, Kootwijk, Harskamp, Otterlo , Ede, Arnhem, Loenen, Hoenderloo en Assel terug naar Apeldoorn. Naast het volgen van de hoofdroute kunt u verschillende dagtochten maken. Deze zijn uitgezet over afstanden variërend van 25 tot 35 kilometer. De Stichting Hippisch Toerisme beheert sinds 2004 de routes en heeft een Veluwe Trail-routegids uitgegeven.

Paardrijden voor onervaren ruiters

Bent u binnenkort op vakantie op de Veluwe? Heeft u nog geen ervaring met paardrijden maar zou u de Veluwe wel graag willen ontdekken vanaf de rug van een paard? Geen probleem. De meeste manages op de Veluwe organiseren begeleide buitenritten. Na een korte instructie gaat u met een groep onder begeleiding van een ervaren gids de natuur ontdekken. Op de website van Themillranch, een manege in Ede, leest u meer over de mogelijkheden voor het maken van een buitenrit voor beginners.