Paddenstoelen zoeken op de Veluwe

Paddenstoelen; als je op vakantie op de Veluwe bent, kun je ze het hele jaar door tegenkomen, maar de mooiste tijd is paddenstoel is natuurlijk de herfst. Door de dalende temperatuur en de toenemende luchtvochtigheid wordt het ondergrondse netwerk van schimmeldraden (het mycelium) aangezet om vruchten te maken. Dat zijn de paddenstoelen die we – soms in een nacht – uit de grond zien schieten.

Zelf paddenstoelen plukken


Voor sommigen onder ons is er niets mooier dan met een lege mand het bos in te trekken en er met een volle weer uit komen. In Nederland groeien wel 4500 verschillende paddenstoelen. Ongeveer de helft is eetbaar en sommigen zelfs erg lekker.

Paddenstoelen zijn gezond, want ze bevatten koolhydraten, veel eiwitten, weinig vet en een breed scala aan vitamines en mineralen, zoals kalium, ijzer en seleen. De lekkerste paddenstoelen zijn de morielje, de cantharel en het eekhoorntjesbrood. Vooral die laatste is bij lekkerbekken favoriet. Eén klein eekhoorntjesbrood vult een hele schotel soep met zijn geur. Eekhoorntjesbrood ruikt niet naar bos, het is omgekeerd. Helaas zijn mensen niet de enigen die dol zijn op de boleet. Wormen en insecten zijn ons vaak voor….

Paddenstoelenparadijs

De Veluwe is een echt paradijs voor paddenstoelenfans. In principe mag je in Nederland overal gratis je maaltje paddenstoelen bij elkaar scharrelen. Om veilig te plukken moet je eigenlijk 2 paddenstoelengidsen op zak hebben. Zo kun je hem met 2 verschillende afbeeldingen determineren.

Pluk nooit exemplaren die nog niet goed open zijn. Hou ook rekening met lokale plukverboden. Zo is het op de Veluwe in de gemeente Nunspeet officieel verboden om paddenstoelen te plukken! Ook Staatsbosbeheer heeft de paddenstoelenpluk officieel verboden, maar de boswachters knijpen een oogje toe bij plukkers voor eigen gebruik.