Pannenkoeken op de Veluwe

Pannenkoeken en de Veluwe. Dat hoort toch een beetje bij elkaar. Wat is er nu lekkerder dan na een lange wandeling door de Veluwse bossen een lekkere pannenkoek te eten in een gezellig pannenkoekenhuis?

In Nederland zijn iets meer dan zeshonderd pannenkoeken en poffertjes restaurants te vinden. Met maar liefst 105 restaurants is de provincie Gelderland goed voorzien van gelegenheden waar u deze Hollandse lekkernij kunt eten.

Waar komt de pannenkoek vandaan?

Helemaal Hollands is de pannenkoek eigenlijk niet. Al in de 12e eeuw namen de kruisvaarders het recept mee uit het verre oosten. Ook de Indianen in Amerika bakten honderden jaren geleden hun eigen koeken van meel; de zogenaamde Nokehick.

In Nederland begonnen we in de 13e eeuw met het bakken van pannenkoeken. De ingredienten waren toen boekweit, water, melk, boter en een vleugje bloem. Tegenwoordig zit er meer bloem en melk in het pannenkoeken recept en worden er ook eieren aan toegevoegd.

De lekkerste pannenkoeken van de Veluwe

Bent u binnenkort op de Veluwe op vakantie? Wij zetten de beste pannenkoeken restaurants van de Veluwe op een rij. Hieronder onze top 3

1 Restaurant De Honingpot in Epe
Hier worden pannenkoeken gebakken met bloem en meel dat direct van de molenaar komt. Op de kaart staan tientallen soorten pannenkoeken, maar u kunt ook uw eigen favoriete pannenkoek samenstellen. Voor kinderen is er een eigen speelhoek in het restaurant en een heerlijke speelplek buiten met een terras.

2 Pannenkoekenrestaurant Kootwijkerduin
Aan de rand van het mooie dorpje Kootwijk ligt dit restaurant met een moderne Veluwse sfeer. De meer dan 75(!) soorten pannenkoeken worden hier nog op ambachtelijke wijze gebakken. U kunt hier van dinsdag tot en met zondag vanaf 12.30 uur terecht.
Meer info: restaurant-kootwijkerduin.nl 

3 Restaurant Berg en Dal in Hoog Soeren
In Berg en Dal staan de grote potten stroop al op tafel. De pannenkoeken zijn overheerlijk en de bediening erg vriendelijk. Het restaurant ligt prachtig op Landgoed Het Loo. In deze bosrijke omgeving kunt u een heerlijk wandeling maken om de pannenkoeken rustig te laten zakken!