Soldaten op de Veluwe

In de jaren twintig van de vorige eeuw moesten de bewoners van het Noordoostelijk deel van de Veluwe hun lampen en spiegels goed vastbinden als er militaire oefeningen waren. De harde knallen van de kanonnen lieten huizen schudden en schade werd niet vergoed…

Oefenterrein voor het leger

Halverwege de 19e eeuw ontdekte het Nederlandse leger het 'woeste en ledige' land van de Veluwe. De uitgestrekte heidevelden waren geschikt voor grootschalige oefeningen met geweren en kanonnen. Er ontstonden op en rond de Veluwe een aantal grote kazernes en oefenterreinen werden verboden gebied voor bewoners en bezoekers van het gebied. Aan het eind van de twintigste eeuw verdween de dienstplicht in Nederland en verdwenen de soldaten weer van de Veluwe.

Pas toen defensie aan het eind van de twintigste eeuw inkromp en de dienstplicht verdween, nam het gebruik van de Veluwe af.

Het landschap heef eigenlijk niet te lijden gehad. De grote kazernes zijn afgebroken en waar ooit tanks reden groeit nu weer heide. Als u goed zoekt komt u misschien nog een schuttersputje tegen, verscholen in het bos of een restant van een kazernecomplex.

Terugveroverd door toeristen

De Veluwe is nu helemaal ‘’terug veroverd’’ door natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Wij wensen u in ieder geval een heerlijke vakantie op de Veluwe!