Sterren kijken op de Veluwe

Een groot deel van de wereldbevolking en maar liefst 99% van de bevolking in Europa woont op een plek waar de nachthemel bovengemiddeld is ‘vervuild’ met licht. Het zicht op onze Melkweg is daarmee verdwenen bij meer dan de helft van de Europese bevolking. Op een plek zonder lichtvervuiling zijn er ‘s nachts zo’n 2500 sterren met het blote oog zichtbaar, in de steden zijn dat er slechts enkele.

Op de Veluwe is het nog echt donker

In Nederland zijn er nog maar enkele plekken waar je ongestoord van een sterrenhemel kunt genieten. De beste plekken om sterren te bekijken zijn de Veluwe, het oosten van Drenthe, de Friese Waddeneilanden en Zeeuws-Vlaanderen. In de stad zijn veel minder sterren te zien door de grote hoeveelheid kunstmatig licht. Dit licht is vooral afkomstig van openbare verlichting, sierverlichting van gebouwen, kantoorverlichting en reclameverlichting.

Hoe mooi een volle sterrenhemel is laat fotograaf Albert Dros zien. Begin augustus ging hij midden in de nacht naar het Veluwse natuurreservaat Kootwijkerzand. De foto die hij maakte ging via social media de wereld rond. Het is dan ook een uniek plaatje. Een prachtige Melkweg, een Perseïden-meteorenzwerm en in de verte sporen van het ruimtestation ISS in één beeld.

Zelf sterren kijken op de Veluwe

Bent u binnenkort op vakantie op de Veluwe en wilt u zelf sterren kijken? Breng dan een bezoek aan de Volkssterrenwacht Bussloo. Daar is iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een kijk-avond. Om 20.00 uur begint een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde. Voorafgaand aan de presentatie, tijdens de pauze en na afloop kunt u met de telescoop naar de sterrenhemel kijken!