Ziet u zichzelf al zitten voor de open haard van uw vakantiehuis op de Veluwe deze kerst? Glaasje wijn, gezellig met elkaar kletsen en buiten ligt een dik pak sneeuw. Want stiekem dromen we allemaal – ook dit jaar weer - van een witte kerst.
Officieel kunnen we volgens het KNMI spreken van een witte kerst als er op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek van minimaal 1cm dikte in De Bilt ligt. Deze eeuw is dat al twee keer voorgekomen: in 2009 en 2010. In de vorige eeuw werden we ‘’slechts’’ zes keer getrakteerd op een witte kerst.
Wat is sneeuw eigenlijk?
Eigenlijk begint alle neerslag die we kennen (sneeuw, hagel en regen) als ijskristallen in de wolken. Afhankelijk van de temperatuur van de lucht op aarde veranderen de kristallen als snel in regen. Pas bij temperaturen onder 0 zullen de ijskristallen niet smelten maar in hun val met elkaar verkleven en als sneeuwvlokken op de aarde neervallen. Natte sneeuw is het soort sneeuw die valt bij een temperatuur net boven 0 en is gemengd met regen. Droge sneeuw zorgt voor een echt sneeuwdek en valt bij een temperatuur onder 0 graden Celsius. Stuifsneeuw ontstaat als sneeuw die al is gevallen, door de wind wordt verstoven.
Hoe groot is de kans op een witte kerst?
Gemiddeld genomen zijn er in Nederland maar liefst 30 dagen waarop sneeuw valt. De meeste sneeuw valt bij temperaturen van net boven 0. Deze natte sneeuw blijft dan ook niet liggen. De kans dat we in de winter wel enkele dagen een sneeuwdek krijgen is de afgelopen jaren opgelopen tot bijna 77% . Aan de kust en op de Wadden valt relatief weinig sneeuw door de invloed van de relatief warme zee. De Veluwe hoort bij de gebieden in Nederland waar de kans op een mooi pak sneeuw het grootst is. Een beroemde Amerikaanse klimaatwetenschapper voorspelt bovendien dat we de komende jaren te maken zullen krijgen met een lange reeks koude winters. Dit zou een reactie zijn op het opwarmen van de aarde.
Wat ons betreft kunt u nu alvast uw vakantiehuis voor een witte kerst op de Veluwe boeken.