Woestijn in Nederland

Kootwijk is het kleinste dorpje van de Veluwe en heeft de grootste zandverstuiving van West Europa: het Kootwijkerzand. Een bezoek aan dit gebied vanuit uw vakantiehuis op de Veluwe is een unieke ervaring. Het natuurreservaat Kootwijkerzand is een aaneenschakeling van door de wind gevormde zandduinen. U waant zich bij iedere wandeling de eerste bezoeker ooit. Iedere dag ontstaan er nieuwe ribbels in het landschap. Sporen van anderen worden door de wind en het zand verborgen. 

Her en der in deze mini-sahara staan eenzame vliegdennen waarvan de wortels zijn opengewaaid. In het gebied komen ook reeën, edelherten, wilde zwijnen en zelfs dassen voor.

Ontstaan van het Kootwijkerzand

In de omgeving van het Kootwijkerzand kwamen zo’n 2500 jaar voor Christus al mensen voor. Archeologen hebben recent in het gebied aardewerk gevonden uit ongeveer 1700 voor Christus. De heide, die oorspronkelijk in het gebied voorkwam, werd in de Middeleeuwen geplagd en gebruikt als mest voor de landbouw. Uiteindelijk kon het heidelandschap zich niet herstellen en ontstonden er vlaktes met stuifzand. De wind zorgde ervoor dat er op verschillende plekken duinen ontstonden.

Wandelen op het Kootwijkerzand

Het totale gebied is maar liefst 700 hectaren groot. U kunt hier fantastisch wandelen, picknicken of lekker spelen in het zand. Er zijn verschillende paaltjes routes uitgezet. Er is zelfs een speciale route voor rolstoelgebruikers die over asfalt pad gaat. U parkeert uw auto aan de Noorder Heideweg bij het dorpje Kootwijk. Hier beginnen verschillende wandelingen.