Wolf op de Veluwe zien

Half oktober is op de Veluwe een canis lupus gezien. Een wolf dus! Dat betekent goed nieuws voor de natuur op de Veluwe volgens natuurmonumenten. Een woordvoerder zegt: ‘’de wolf maakt de Nederlandse natuur gevarieerder en spannender. Een echte top predator als de wolf is al ruim een eeuw niet meer in ons land gezien. Het feit dat de wolf nu in ons land rondloopt betekent dat het goed gaat met de natuur. Er zijn in ons drukke land blijkbaar nog plekken waar zo’n groot dier zich thuisvoelt. De Veluwe is zo’n robuust natuurgebied waar ruimte is voor natuurlijke processen.’’

Waar komt de wolf vandaan?

De wolf die op de Veluwe is gefotografeerd komt waarschijnlijk uit Duitsland. Hier leven meerdere roedels, vooral in het uiterste oosten en zuidoosten van het land, aan de grens met Polen en Tsjechië.

Zelf de wolf spotten

De kans dat u de wolf in het wild tegenkomt op de Veluwe is vrij klein. Wolven mijden mensen en houden van rust. U hoeft dan ook echt niet bang te zijn voor wolven als u de volgende keer een vakantiehuis op de Veluwe huurt.

De provincie heeft overigens wel de boeren op de Veluwe geïnformeerd. Hoewel wolven zich normaal gesproken met hoefdieren voeden, is een schaap of geit voor de wolf ook een aantrekkelijke prooi. En mocht er schade aan het vee ontstaan door een aanval van de wolf, dan kan de veehouder zich melden bij het Faunafonds voor een schadevergoeding.